Den 6. oktober la regjeringen frem sitt forslag til neste års statsbudsjett. Se de viktigste forslagene på arbeidslivets område her.
Regjeringen har en målsetting om å skape trygghet rundt folks økonomi og arbeidsforhold, herunder å styrke velferdstjenestene og å gjøre det lettere for folk som strever med å komme i arbeid. Arbeids- og inkluderingsdepartementets budsjettforslag for 2023 økes med rundt 40 milliarder kroner, som blant annet skyldes økte utgifter under folketrygden. Nedenfor følger en kort oversikt over de viktigste forslagene på arbeidsrettens område.
- Forsøksprosjekter for økt bruk av heltid
- Regjeringen ønsker større fokus på at hele faste stillinger skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv. Det er foreslått avsatt 15 millioner kroner i søkbare midler til gjennomføring av forsøksprosjekter for å sikre økt bruk av heltid og redusert bruk av deltid. Les mer om forslaget her.
- Midler til å forebygge sosial dumping
- Regjeringen foreslår å bevilge 30 millioner kroner for å styrke innsatsen mot useriøsitet og sosial dumping i arbeidslivet, herunder økt tilsyn og kontroll med overholdelse av innleieregelverket. Les mer om forslaget her.
- Det er foreslått avsatt 40 millioner kroner til Statens vegvesens oppfølging av tiltak i handlingsplanen mot sosial dumping i transportsektoren. Les mer om forslaget her.
- Økt arbeidsgiveravgift for høytlønnede
- Regjeringen foreslår ekstra arbeidsgiveravgift på 5 prosent for arbeidstakere med mer enn 750 000 kroner i årslønn. Tiltaket er ment å dempe presset i arbeidsmarkedet. Du kan lese mer om forslaget her.
- Endringer innenfor trygderetten
- Dagpenger
- Det er foreslått et ferietillegg til dagpenger i 2023 som vil vurderes som en varig ordning fra 2024. Dagpengemottakere som har mottatt ytelsen åtte uker eller mer i 2022, vil kunne få 9,5 prosent av utbetalte dagpenger i 2022 som ferietillegg i 2023.
- Syke-, pleie-, opplærings- og omsorgspenger inkluderes i arbeidsinntekten som vurderes i forbindelse med minsteinntektskravet. Dette skal hindre at personer som har vært, eller har pleiet, syke de siste tolv månedene før de søker om dagpenger, faller ut av dagpengeordningen.
- Alternativet med lang opptjeningsperiode foreslås avviklet (inntekt siste 36 måneder), slik at kun inntekt de siste 12 kalendermånedene legges til grunn.
- Uføretrygd
- Regjeringen foreslår å forsøke arbeidsorientert uføretrygd for unge under 30 år, som ellers ville fått 100 prosent uføretrygd. Det er foreslått bevilget 35 millioner kroner i 2023 til forberedelse av forsøket. Totalt anslås kostnadene til uføretrygd å øke med 7 milliarder kroner, i hovedsak som følge av økt antall mottakere.
- Trygdeavgift
- Det er foreslått å redusere satsene for trygdeavgift på lønn/trygd og næringsinntekt med 0,1 prosentenhet.
- Det er også foreslått økte midler til alderspensjon, arbeidsavklaringspenger og sykepenger for arbeidstakere.
- Les mer om forslagene her.
- Ønsker å få flere unge i arbeid
- Regjeringen foreslår å bevilge 175 millioner kroner i 2023 til en ny ungdomsgaranti. Målet er at flere unge skal fullføre utdanning og komme i arbeid. Les mer om forslaget her.
- Dagpenger